У оквиру програма градске манифестације „Тешњарске вечери“, 8. августа 20 часова, у Интернационалном уметничком студију „Радован Трнавац Мића“ свечано је отварена самостална изложба слика „Балкански пејзажи“ познатог и признатог македонског уметника и академика Ангела Гавровског.

Поставка “Балкански пејзажи” броји 33 дела рађена техником уље на платну и уље на картону, која су настала у периоду од 1996. године до данас. Те радове Гавровски је већином насликао током својих бројних боравака у Србији, у околини Рибарске Бање и Липовца, близу Алексинца, где је дугогодишњи учесник ликовних колонија.

На изложеним сликама овог седамдесетшестогодишњег академског сликара Ангела Гавровског преовлађују пејзажи, пролећни и јесењи мотиви. На његовимм радовима се јасно види да је истински љубитељ и поштовалац природе. У свом обраћању бројним посетиоцима на свечаности отварања није крио да је одушевљен ваљевским крајем.

„Зеленило вашег краја ми се јако допада и паше ми. У Македонији преовлађују окер и црвенкасте боје, јер је код нас мало сушније подручје. Бранковина, као родно место Десанке Максимовић оставило је посебан утисак на мене. Цео тај крај је натакнута природа и желео бих, ако Бог да, да то у будућности и насликам“, истакао је Ангел Гавровски. Он се захвалио свима који су дошли на отварање изложбе и на тај начин му указали почаст као уметнику и човеку, и изразио наду да ће се са том истом ваљевском публиком поново ускоро срести.

У име Града Ваљева обратио се Дејан Богојевић, члан Градског већа задуженог за питања културе, оценивши изложбу Гавровског као изузетно добру ликовну изложбу у оквиру 32. Тешњарских вечери

„Тешњарске вечери ове године, као и претходних година, имају низ значајних и занимљивих програма различитог карактера, а ликовне изложбе, посебно ова вечерас, спадају у нешто што је драгоцено“, нагласио је Богојевић.

У музичком делу програма отварања изложбе наступили су професори Андријана Божић – клавир и Павле Чанић – виолина. Овај професорски дуо одсвирао је нумере „Сонг фром а Сецрет Гарден”, норвешког композитора Ролфа Ловланда и „Чардаш“, италијанског композитора Виториа Монта.