Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Поштовани пријатељи!

Част нам је позвати вас на свечано отварање самосталне изложбе руског уметника Дениса Петруленкова под називом „Акварели“, у уторак, 12. новембра, у 19 часова, у Интернационалном уметничком студију „Радован Трнавац Мића“.

Како и сам назив ове изложбе најављује, руски уметник Денис Петруленков (рођ. 1974) представиће се акварелима насталим у последњих неколико година. Поставку чини 28 акварела мањег и средњег формата на којима су заступљени мотиви дубоко повезани са вером и религијом, односно православљем и духовношћу. Тако његова дела приказују делове из литургијских богослужења и литија, монашка и свештеничка лица, читање молитви, паљење свећа, крст, кандило…

Реч је о уметнику који је рођен у уметичкој породици у чувеном белоруском граду Витебску, који је изнедрио још чувенијег Марка Шагала. Дипломирао је графику на Уметничком факултету Универзитета у руском граду Смоленску, где и данас живи, ствара и ради. По завршетку факултета почиње да ради као графички дизајнер и илустратор. На том пољу сарађује са водећим руским и светским студијима за дизајн, бројним познатим агенцијама и издавачким кућама. Предаје цртање у уметничкој школи и на универзитету и држи мајсторске радионице акварела. Члан је Удружења ликовних уметника Русије.

Петруленков цртачки таленат, који можемо назвати и генетским даром, посебно долази до изражаја у његовим графикама и илустрацијама, али је као истински мајстор потеза нашао начин да га искаже и у врло захтевној техници акварела. Искористио је и показао ту своју круцијалну предност и цртежу у својим акварелима дао посебну јачину прожету сензибилитетом и нотом рањивости због емоције, која је уз помоћ водених боја пронашла свој пут у његовим делима.

Осим императивног цртачког умећа, Петруленка као уметника карактерише изузетна и изоштрена моћ запажања, он рукује пигментима на један чулан начин са пуно осећаја. Његови акварели обилују симболиком, а истовремено у њима учествује људско психолошко и емотивно.

Интернационални уметнички студио „Радован  Трнавац Мића“ посебно се захваљује господину Пеђи Аћимовићу, организатору престижног Међународног бијенала акварела у Београду, на несебичној сарадњи и помоћи при организацији и реализацији изложбе „Акварели“ Дениса Петруленка.

Изложба ће бити отворена до краја децембра 2019. године.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.