ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА РУСКОГ УМЕТНИКА ДЕНИСА ПЕТРУЛЕНКОВА ИЗ ЧИЈИХ АКВАРЕЛА ИЗЛАЗИ ОЧАРАВАЈУЋА СВЕТЛОСТ

 

Синоћ је у Интернационалном уметничком студију „Радован Трнавац Мића“ свечано отворена самостална изложба „Акварели“ руског уметника Дениса Петруленкова. Како и сам назив ове изложбе казује, пред публиком је поставка акварела, мањег и средњег формата, на којима је Петруленков овом захтевном техником воденим бојама представио мотиве дубоко повезане са вером и религијом, односно православљем и духовношћу. Тако су на његовим акварелима приказани делови литургијских богослужења и литија, монашка и свештеничка лица, читање молитви, паљење свећа, крст, кандило… Изложбу је отворио Пеђа Аћимовић, организатор престижног Међународног бијенала акварела у Београду и власник Галерије „А“, захваљујући коме су се акварели Дениса Петруленкова нашли под светлом рефлектора галерије Интернационалног уметничког срудија у Ваљеву.

„Ово је други пут да сарађујем са Интернационалним уметничким студијом „Радован Трнавац Мића”. Нашли смо неке заједничке тачке, пре свега то што ова кућа представља интернационалне уметнике као и галерија у којој ја радим, што је и била полазна основа за нашу сарадњу. Људскост коју сам добио од ове институције за мене је била пресудна, као и када бирам ауторе које ћу да представљам и са којма ћу да радим, јер осим што мора да буде изузетан уметник, мора да буде и добар човек. Један од таквих људи је и Денис Петруленков, који је на првом појављивању у Галерији „А“, а то је било на четвртом Међународном бијеналу акварела 2016. године, добио прву награду стручног жирија. Оно са чиме је он фасцинирао жири била је светлост која излази из његових радова“, истакао је Пеђа Аћимовић отварајући изложбу.

Директорка Интернационалног уметничког студија Мирјана Војић уручила је господину Аћимовићу захвалницу на несебичној сарадњи и помоћи при организацији и реализацији ове изложбе Дениса Петруленкова и изложбе под називом „Савремени интернационални акварел“, која је у Студију била отворена крајем октобра 2016. године.

Денис Петруленков рођен је у уметичникој породици у чувеном белоруском граду Витебску, који је изнедрио још чувенијег Марка Шагала. Дипломирао је графику на Уметничком факултету Универзитета у руском граду Смоленску, где и данас живи, ствара и ради. По завршетку факултета почиње да ради као графички дизајнер и илустратор. На том пољу сарађује са водећим руским и светским студијима за дизајн, бројним познатим агенцијама и издавачким кућама. Предаје цртање у уметничкој школи и на универзитету и држи мајсторске радионице акварела. Члан је Удружења ликовних уметника Русије. Његов цртачки таленат, који можемо назвати и генетским даром, посебно долази до изражаја у његовим графикама и илустрацијама, али је као истински мајстор потеза нашао начин да га искаже и у врло захтевној техници акварела. Искористио је и показао ту своју круцијалну предност и цртежу у својим акварелима дао посебну јачину прожету сензибилитетом и нотом рањивости због емоције, која је уз помоћ водених боја пронашла свој пут у његовим делима. Осим императивног цртачког умећа, Петруленкова као уметника карактерише изузетна и изоштрена моћ запажања, он рукује пигментима на један чулан начин са пуно осећаја. Његови акварели обилују симболиком, а истовремено у њима учествује људско психолошко и емотивно.

У музичком делу програма свечаности отварања излоћбе наступиле су ученице гитаре ваљевске Музичке школе „Живорад Грбић“ Анђелка Драгић (V разред ОМШ) и Анђела Мишић (I разред СМШ).

Изложба „Акварели“ руског уметника Дениса Петруленкова у Интернационалном уметничком студију „Радован Трнавац Мића“ биће отворена до краја 2019. године.