Међу 30 уметника из 28 земаља Европе заступљена су и дела нашег сликара Радована Миће Трнавца

У уметничкој галерији „Михаил Савитски“ у Минску отворена је изложба савременог европског сликарства, под називом „Од Лисабона преко Минска до Владивостока“. Посетиоци ове изложбе моћи ће да уживају у 80 радова 30 уметника из 28 земаља Европе, међу којима су: Белорусија, Русија, Украјина, Француска, Португалија, Белгија, Шпанија, Холандија, Немачка, Аустрија, Чешка, Пољска, Србија и друге.

Један од организатора изложбе, господин Павел Латушко, амбасадор Белорусије у Француској, рекао је: „Идеја ове изложбе је да истакне јединствену улогу културе и уметности у повезивању земаља, које су данас подељене економском кризом и политичким противречностима“.

Организатори овог међународног пројекта су Амбасада Белорусије у Француској, Стална мисија Белорусије у Унеску и представници белоруске дипломатске мисије у европским земљама које су учеснице изложбе.

Свака од земаља учесница је предложила по једног свог уметника, а Радован Трнавац Мића позван је од организатора да представља Србију. У лето  2005. године, Радован Трнавац имао је велику самосталну изложбу у Националном музеју у Витебску, граду у коме је рођен чувени Шагал. Након тога, Радован Трнавац је био гост Министарства културе Белорусије поводом Интернационалног тријенала ликовног стваралаштва одржаног 2012. године у Минску..

Свечаном отварању изложбе „Од Лисабона преко Минска до Владивостока“ присуствовао је велики број уметника – учесника. Изложба ће бити отворена до 5. фебруара 2017. године, а за време њеног трајања одржаће се велики број пратећих програма – концерата, ликовних радионица за децу и других изненађења које су организатори припремили.

Након 5. фебруара, изложба се сели у Владивосток, па затим у Брисел и друге градове Европе. Овај пројекат трајаће до децембра 2017. године.