У Интернационалном уметничком студију „Радован Трнавац Мића“ у среду, 20. јуна, отворена је Изложба графике, на којој своје радове излаже 20 уметника из 10 земаља. На овој групној међународној изложби, коју је Студију привремено уступила нишка Галерије савремене ликовне уметност, публика може да види графике уметника из САД, Канаде, Јапана, Велике Британије, Француске, Белгије, Швајцарске, Данске, Мађарске и Бугарске, који су претходних година били гости надалеко познате Ликовне колоније „Сићево“, коју је 1905. године основала наша чувена сликарака Надежда Петровић, као и сићевачке Графичке радионице.

Изложбу је отворила историчарка ументости и директорка нишке Галерије савремене ликовне уметности Емилија Билић, која је нагласила да се овом поставком, која броји 30 графика, представљају ретко излагани радови учесника сићевачке Ликовне колоније и Графичке радионице.

„Позив за сарадњу са Интерационланим уметничким студијом добили смо пре две године када је господин Радован Трнавац Мића био један од учесника Ликовне колоније у Сићеву и јако ме радује ова изложба која се десила и све оно што ће се дешавати на пољу наше пословне сарадње са Студијом. Ми смо се потрудили да се представимо на најбољи могући начин иако ова поставка представља само скроман део нашег итекако богатог фонда који броји око 1600 инвентарних јединица. Договорили смо се да у будућности наставимо са обостраним представљањем дела из колекција и наше галерије у Нишу и ваше галерије Интернационалног уметничког студија“, рекла је Емилија Билић.

Како је договорено, већ до краја године у Нишу ће бити отворена групна изложба уметника из свих крајева света који су били гости Интернационланог уметничког студија у протекле две деценије и који су своја дела оставили на поклон значајној колекцији савременог интернационланог ликовног стваралаштва коју студио поседује.

У музичком делу програма наступио је дуо флаута у саставу ученице ИИ године Средње музичке школе Марије Исидоровић и њене професорке Мине Радић. Потом је песник Љуба Пјевчевич са публиком поделио своју песму посвећену Надежди Петровић, великој уметници и великој жени, која је оставила неизбрисив траг у сликарству и у српској историји и која је давне 1905. године својом упорношћу и несебичним залагањем успела да организује прву Југословенску уметничку колонију у селу Сићеву у близини Ниша. Сићевчка колонија успела је да опстане више од века и постане својеврстан међународни арт хепенинг.

Изложба графике у Интернационалном уметничком студију „Радован Трнавац Мића“ у Ваљеву биће отворена месец дана.