У оквиру традиционалног летњег фестивала „Тешњарске вечери“ који се сваке године одржава у Ваљеву, ове године је 09. августа у Интернационалом уметничком студију отворена групна изложба аустралијских уметника под називом „Сликари из Аустралије“.

Том приликом је приказано укупно 23 дела пет савремених аустралијских уметника који на различит начин приказују своје субјективно појимање света који их окружује и да земљу која им је заједничка доживљавају на посебан начин, додајући јој онај свој индивидуали део стварајући свој сопствени свет у мултикултурној земљи каква је Аустралија данас.

Џорџ Барчет, коме је зидно сликарство специјалност, представо се са четири слике великог и средњег формата рађених уљем на платну и комбинованом техником, са променама боја од изразитих до сведених. Гордон Сајрон, као најважнији представник урбане абориџинске уметности Аустралије, својим уљима на платну, средњег формата, дочарава тежак живот Абориџина од Инвазије до данас. Илза Барчет, на својој слици великог формата повезује различите медије и технике а богатство материјала значајно доприноси њеном уметничком изразу. Мај Ли Тај, уметница која је пореклом из Вијетнама, својим радом изражава негодовање због расне поделе и зато су примарне боје на њеним сликама четири основне боје коже, које осликава уљима на платну средњег формата. Петер Шел, својим пејзажима, осликаним уљем на плочи малих формата, приказује са јединственом прецизношћу и посебним осећајем за естетику своје окружење, редак део зелене Аустралије.

Музички програм у којем су посетиоци тада могли да уживају, заслужан је дуо виолина који су чиниле професорке Музичке школе „Живорад Грбић“ из Ваљева,Александра Миливојевић и Вида Вукелић, а извеле су „Сонату за две виолине“, први и други став, опус 60 ц-мол, чешког аутора Јана Зденека Бартоша. А потом су одсвирале Моцартову „Сонату за две виолине“, први став, опус 70, ц-дур.