ТОШКОВИЋЕВ АУТЕНТИЧАН УМЕТНИЧКИ ИСКАЗ ПОСЛЕ ДВЕ И ПО ДЕЦЕНИЈЕ ПРЕД ВАЉЕВСКОМ ПУБЛИКОМ

 

            Изложба „Урош Тошковић – Цртежи, слике и објекат” свечано је отворена у Интернационалном уметничком студију „Радован Трнавац Мића” у четвртак, 25. октобра, у 19 часова, пред многобројном публиком, која је после две и по деценије поново имала прилику да у Ваљеву види дела једног од највећих и најпознатијих црногорских уметника, а према мишљењу европских ликовних критичара и једног од најбољих цртача данашњице.

            Изложено је 28 радова, који су настали у периоду од 1950. до 2014. године, међу којима су цртежи и слике различитих формата, рађени различитим техникама на платну, папиру и картону, као и један објекат рађен од дрвета. Цела поставка власништво је и део богатог фонда колекционара, галеристе и публицисте Момчила Моше Тодоровића, директора издавачке куће и уметничке галерије „Радионица душе“ и власника Модерне галерије Књажевац, захваљујући којем је ова значајна и необична изложба отворена у галерији Интернационланог уметничког студија у Ваљеву.

            Изложбу је отворио Њ. Е. амбасадор Црне Горе у Србији господин Бранислав Мићуновић, који није крио задовољство што је се налази у Ваљеву и у галерији Интернационалног уметничког студија, за коју има респект гледајући програм који галерија заговара, прави и реализује. Како је рекао, велики је „фан” Уроша Тошковића из много разлога, који се могу дуго набрајати. Нико му се не чуди и он се лично никоме не чуди што је одушевљен Тошковићевом персоном, јер, према његовим речима, нико није као Урош Тошковић.

            „На изложби смо једног знаменитог црногорског и светског сликара, који потиче из Црне Горе, а Црну Гору многи зову земљом сликара, па је Урош Тошковић један од најмоћнијих сликара те земље, кога као што знамо сврставају у јако мали број највећих цртача данашњице. Стојимо пред његовим сликама које су у фонду Момчила Моше Тодоровића, што је још један доказ да његов фонд уметничких дела Уроша Тошковића није ни мали, ни наиван, без обзира што је Црној Гори, односно граду Бару, поклонио 70 Тошковићевих радова. Ја бих у некој прилици предложио да и ти радови дођу у Ваљево, поготову што ми је председник Скупштине града Ваљева господин Милорад Илић рекао једну дивну и занимљиву информацију да је Урош Тошковић једини црногорски уметник који је излагао у обе ваљевске галерије – 1994. године у Модерној галерији и сада у Интернационалном уметничком студију”, рекао је отварајући Тошковићеву изложбу црногорски амабасадор у Србији господин Бранислав Мићуновић и истакао да је ова изложба једна додатна спрега добрим, дивним и красним односима између Црне Горе и Србије.

            Говорећи о Урошу Тошковићу као свом вишедеценијском пријатељу, господин Момчило Моша Тодоровић препричао је неколико анегдота везаних за самог аутора изложбе, који своја дела потписује са светски чувеним „Tochkowitch”.

            „Урош Тошковић је чудак и особењак, који је са 12 година био у логору и то је утицало на његов даљи живот и развој његове уметности. Важи за једног од наших највећних сликара, не само Црне Горе, већ по мишљењу критике и Европе, па и света. Бата Михајловић ми је причао да је Пикасо хтео да купи један од његових цртежа, али му је Тошковић одговорио – „скуп сам ја за тебе”. Такође, чувени сликар Дадо Ђурић знао је за себе да каже да је „нула” у поређењу са тим какав је сликар Тошковић. Када се помене име Уроша Тошковића сви сликари стају мирно. Реч је о великом уметнику који говори неколико језика, који је становао по неким кућицама у Бару. Ја сам граду Бару поклонио 70 његових слика, и захваљујући тој донацији Урош је добио стан у Подгорици. Урошево сликарство не треба тумачити, у њему треба уживати. Овом изложбом Ваљевцима пружамо један аутентичан осећај кроз Тошковићев аутентичан уметнички исказ”, казао је колекцинар, галериста и публициста Момчило Моша Тодоровић, у чијем су власништву сва дела која чине поставку у Интернациналном уметничком студију.

            У уметничком делу програма на свечаности отварањаизложбе наступили су тенор Марко Томић у гитарској пратњи Синише Недића, ученика IV године Ваљевске гимназије, и Ђорђе Гњато, ученик II разреда Музичке школе „Живорад Грбић”, одсек гитара, у класи професора Милоша Поповића.