Интернационални уметнички студио “Радован Трнавац Мића” обележио је у уторак, 19. септембра, две деценије постојања и успешног рада на спајању и презентацији култура са различитих страна света, посредством универзалног уметничког језика, разумљивог на целој планети.   Интернационални уметнички студио “Радован Трнавац Мића” обележио је у уторак, 19. септембра, две деценије постојања и успешног рада на спајању и презентацији култура са различитих страна света, посредством универзалног уметничког језика, разумљивог на целој планети.
Поводом значајног јубилеја у галерији је приређена изложба из значајне и вредне уметничке колекције Студија, а централни догађај био је концерт Трија МиСС под називом “Лице у лице”. На свечаности је приказан кратак документарни филм који је настао пре 20 година, поводом свечаног отварања Интернационалног уметничког студија 1997. године, у којем је документовано како је грађевина некадашњег пијачног кантара преуређена и прилагођена уметничкој намени.
„Двадесет година постојања Интернационалног студија је двадесет година интернационалне презентације, афирмисаног, признатог и у свету препознатљивог назива ове културне установе. У протеке две деценије Студио је успешно обављао своју мисију. До данас, у нашој галерији излагало је преко 300 уметника из различитих земаља и са свих континената, који су на поклон оставили 232 репрезентативна уметничка дела, која данас чине једну од најзначајнијих колекција савремене интернационалне уметности с краја 20. и почетка 21. века на Балкану. Та дела остају у склопу културно-уметничке баштине Србије“, рекла је у свом обраћању директорка Студија Мирјана Војић.
У име Града Ваљева као оснивача Интернационалног уметничког студија присутнима се обратио Дејан Богојевић, члан Градског већа за питања културе, честитајући значајан јубилеј запосленима у Студији, директорки Мирјани Војић и идејном творцу ове институције сликару Радовану Мићи Трнавцу.
“Јубилеји су значајни да се осврнемо на прошлост носталгично и критички, да видимо шта смо урадили, али да добијемо и подстрек за будуће акције. Континуитет неговања и популарисања уметности, пре свега сликарства, мисија је ове институције. Под окриљем ове куће уметности и културе приређиване су бројне изложбе уметника из целог света, који су се представили универзалним језиком – језиком уметности. Пабло Пикасо је рекао да је сликарство само један вид писања дневника, а Хорације да је слика поема без речи – стога уживајмо у читању сликарских дневника и поема које су вечерас пред нама”, рекао је Богојевић на свечаности уприличеној поводвом обележавања две деценије постојања Студија.
У амбијенту чије зидове у оквиру јубиларне поставке краси 18 дела уметника из десетак држава који су излагали у галерији Студија, аутентичан и надахнути Трио МиСС одржао је концерт „Лицем у лице“. Овај Трио у саставу мр Сузана Радовановић Перић и мр Снежана Стевановић – виолине и Милица Продановић – клавир, на један модеран и оригиналан начин класичну музику приближава савременом слушаоцу. У склопу концерта ове даме извеле су своје виђење вечне везе музике и сликарства, емоције као вечите инспирације уметника и дуалности људске природе – изворишта снова, амбиција, страхова, разочарања и љубави. На програму су се нашла дела класичара, романтичара и композитора двадесетог, обучена у рухо двадесет првог века.
Јубиларна поставка обухвата 16 уља и акрилика на платну великог и средњег формата, као и 2 скулптуре у бронзи. Међу изложеним делима симболично се нашла и прва слика коју је Студио добио за своју поклон збирку. Реч је о слици „Јахачи“, америчког уметника Стивена Кернера, који је 19. септембра пре 20 година био први уметник који је излагао у галерији Студија и чијом изложбом је свечано отворен Интернационални уметнички студио. Такође, пред публиком се нашло и дело мексичког уметника Херарада Варгаса Фријаса под називом „Дрво жудње“, што је једна од последњих слика која је током излагачке сезоне ове јубиларне године придружена богатој поклон колекцији.
Изложбе још чине и дела уметника из Русије (Мара Даугавиете, Александар Жернокљујев, Олга Матвјева, Наталија Баженова), Кубе (Армандо Марињо), Пољске (Малгоржата Черник, Станислав Хомичевски, Вијеслав Јанаш), Немачке (Николаус Хип), Белорусије (Викторија Иљина, Виктор Шилко), Јужноафричке Републике (Ендру Дандени Нлангвини), Венецуеле (Валтер Де Леон), Аустралије (Селина Нумина) и Македоније (Томе Серафимовски).