Након Европе, Северне и Јужне Америке, преко Азије и Аустралије, Интернационални уметнички студио „Радован Трнавац Мића“ презентује публици ликовни израз Африке, који обилује разноврсношћу, мистиком и несвакидашњом енергијом. Изложба „Афричка уметност у Ваљеву“, која је свечано отворена 4. августа, представља финале идеје са почетка рада Студија да представимо уметнике са свих континената. Током наредних месец дана посетиоци имају могућност да погледају остварења петоро уметника, потпуно различитог сензибилитета. У питању је 5 савремених академских сликара из Јужне Африке: Ендру Дандени Хлангвини, Мандла Годфри Мађадибоду, Мбонгени Бутелези, Вуси Мфупи и Ајда Волт.

Поставку изложбе „Афричка уметност у Ваљеву“ чине слике средњег и великог формата, од традиционалног до постмодерног ликовног ствараштва, које краси особен ликовни израз. Публика ће, поред штафелајског сликарства, моћи да види дела настала од рециклираног пластичног материјала, као и технике папирног колажа и дизајна за тканину. Поред сликарских радова, изложбу чини и поставка оригиналних уметничких предмета – експоната. Реч је о збирци култних, магијских и употребних предмета народа Африке, рађених углавном од дрвета, бронзе и тканине.

Господа Ендру Дандени Хлангвини и Мадла Годфри Мађадибоду, који су гости Студија и Ваљева током трајања изложбе, академски су сликари и обојица користе традиционалну сликарску технку уље на платну. Ендру Хлангвини успешно ради масовне сцене из новије историје, а урадио је и велики број мурала за „Светски покрет за мир и ненасиље“. Мандла Мађадибоду се још бави графичким дизајном, литографијом и члан је неколико међународних уметничких организација.

Остали уметници користе несвакидашње начине изражавања. Тако нпр. Мбонгени Бутелези сакупља одбачена пластична паковања, које потом рециклира у фантастична уметничка дела. Таква јединствена техника примене слојева пластике у разним бојама, ради креирања дубине у простору на делима, његов је заштитни знак у уметничком свету.

Вуси Мфупи је фантастичан „ловац” брзих урбаних сцена. Запамћене слике претаче у фантастичне колоритне колаже. Третира мале комаде папира као пикселе, пажљиво их лепи једне за друге, као да прича причу урбаних сцена, пиксел по пиксел.

Ајда Волт је уметница која се поред сликарства бави и дизајном. Користи тканине живописних боја, на које шије разне апликације. Уз помоћ свог ручног рада тумачи свет око себе. Њени радови одишу комплексношћу формалног и неформалног, традиционалног уличног начина живота, али и оног космополитског Јоханезбурга.

“У име народа Јужноафричке републике и Министарства за културу желим да Вам се захвалим за гостопримство које сте нам пружили и већ уживамо у нашем боравку у Србији. У нашој држави живи преко 20 хиљада градјана Србије и надамо се да ће бити више веза, и да ћемо продубити односе измедју наших држава. То је зато јер делимо веома сличну историју и судбину наших народа и надамо се да ће убудуће још више Срба живети у Јужноафричкој републици. Вечерас овде представљамо достигнућа уметника из Африке, а култура отвара врата која стварају бројне могућности ‘“, рекао је у свом обраћању присутнима на свечаности отварања изложбе господин Ернест Звелибанзи Ндлову, cаветник министра културе Јужне Африке.

Изложбу је званично отворио господин Драгољуб Крстић, заменик градоначелника Ваљева. Он је у име града поздравио званичнике из Јужне Африке и све присутне нагласивши да се нада да ће се, у времену које је пред нама, сарадња између две земље интензивирати у много аспеката.

У музичком делу програма представио се Иван Тимотић, дипломаc Музичке академије у Сарајеву, одсек хармоника, у класи Проф. Рада Радовића. Иван је на свечаном отварању одсвирао дело „ДТК“, друга свеска у дис молу Јохана Себастијана Баха и дело Кусјакова „Дивертименто“, II став.