Самостална изложба слика и цртежа младог кубанског уметника Алвара Фелиџа Гонзалеса Хидалга Гата, свечано је отворена 7. августа. Ова изложба део је програма 33. градске, националне и интернационалне манифестације „Тешњарске вечери“. Самостална изложба слика и цртежа младог кубанског уметника Алвара Фелиџа Гонзалеса Хидалга Гата, свечано је отворена 7. августа. Ова изложба део је програма 33. градске, националне и интернационалне манифестације „Тешњарске вечери“.

У галерији Интернационалног уметничког студија “Радован Трнавац Мића” изложена су 62 Гонзалесова дела рађена акрилом и уљем на платну и тушем на папиру, која су у периоду од 2016. године до данас. Изложени радови сведоче о преплитању утицаја, не само традиционалне кубанске уметности, него и надреализма, кубизма и неопримитивизма.

Уметник, уз минималну употребу елемената ликовног језика (боје, линије светлости, композиције) представља свој сликарски кредо: обједињеност предмета и појма који га представља. То је, заправо приступ, као да у говору, са што мање речи објашњавамо један појам. На тај начин Алварова уметност говори све језике овог света.

Алваро Феликс Гонзалес рођен је 1997. у малом месту Гуанабакоа крај Хаване. Одмалена га је привлачила уметност, па је, од малих ногу похађао часове сликања и цртања код познатих кубанских уметника, своје радове излагао на бројним изложбама и учествовао на ликовним конкурсима. Дипломирао је 2016. године на Националној академији уметности Сан Алехандро у Хавани. Ради у Студију за рестаурацију и конзервацију на Универзитету Сан Херонимо, која је део Историјског архива града Хаване. Бави се ликовним стваралаштвом и излаже своје радове.

На свечаности отварања изложбе, Алваро Фелиџ Гонзалес захвалио се на позиву да излаже у галерији Интернационалног уметничког студија и рекао да му је изузетна част и задовољство што је добио прилику да представи своја дела ваљевској и српској публици баш у овој галерији.

У име Града Ваљева, градоначелника, Градског већа и у своје име, присутне је поздравио Дејан Богојевић, члан Градског већа задужен за питања културе, рекавши да ову изложбу сматра једном од важнијих садржаја манифестације „Тешњарске вечери“, јер је нашим суграђанима и свим гостима града Ваљева пружена могућност да се упознају са ликовним стваралаштвом младе генерације уметника Кубе.

У музичком делу програма отварања изложбе наступила је наша суграђанка, Нена Јелача, која је извела две композиције, обраде за харфу и вокал: Enjoy the Silence, групе Depeche Mode и Hallelujah, Leonarda Cohena.