Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

ГУДАЧИ СРЕДЊОШКОЛЦИ ИЗВЕЛИ КОНЦЕРТ „ПАЛЕТА БАРОКА“ ГУДАЧИ СРЕДЊОШКОЛЦИ ИЗВЕЛИ КОНЦЕРТ „ПАЛЕТА БАРОКА“ У ГАЛЕРИЈИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНОГ УМЕТНИЧКОГ СТУДИЈА

Како звуче дела Јохана Себастијана Баха у извођењу овдашњих гудача средњошколаца, ваљевска публика имала је прилику да чује у галерији Интернационалног уметничког студија „Радован Трнавац Мића“ у оквиру концерта „Палета барока“, који је организован у сарадњи са Музичком школом „Живорад Грбић“.

Идеја о спајању музике Баха и уметност потекла је од професорке виолончела Данице Крунић, која у свом обраћању публици није крила импресије о галеријском простору Интернационалног уметничког студија.

„Инспирацију за овакав концерт у овом уметничком амбијенту добила сам пре четири године, када су моји ученици имали концерт у оквиру манифестације „Тешњарске вечери“. Тада сам добила идеју да они једног дана баш у овој галерији свирају Бахову музику. Ја иначе нисам из Ваљева и јако сам фасцинирана овим галеријским простором. Ти ученици су сада средњошколци и имају прилику да свирају Баха, кога је иначе јако тешко свирати напамет, јер је реч о изузетно комплексној музици“, казала је професорка виолончела Даница Крунић.

Специјално састављен репертоар са делима једног од највећих и најзначајнијих композитора свих времена Јохана Себастијана Баха, чије стваралаштво карактерише барокну музичку епоху, извели су ученици гудачких инструмената Средње музичке школе у Ваљеву: Тијана Павловић и Анђелина Николић (виолончело, I година СМШ у класи проф. Данице Крунић), Анђела Стојановић (виола, II година СМШ, у класи проф. Милене Мартинов Стојковић), Јован Муратовић (виола, III година СМШ, у класи проф. Милене Мартинов Стојковић), Ивана Урошевић (виолина, IV година СМШ у класи мр Снежане Стевановић), Јелисавета Савић (виола, IV година СМШ у класи проф. Милене Мартинов Стојковић) и Бојана Вујић (виолина, IV година СМШ у класи проф. Александре Миливојевић Јоцић).

Поред уметника Радована Трнавца Миће, идејног творца Интернационалног уметничког студија, коцерту „Палета барока“ присуствовао је и наш познати сликар Богдан Мишчевић, један од значајних представника српске фантастике, који више од пет деценије живи и ствара у Сједињеним Америчким Државама. Његова самостална изложба слика и цртежа, која је била отворена током јуна месеца у галерији Студија, изазвала је огромно интересовање целокупне српске културне јавности и медија. Господин Мишчевић је тада био спречен да дође на своју изложбу, али је обећао да ће првом приликом по доласку у Србију посетити Студио и Ваљево. Господин Мишчевић је одржао своје обећање и својим присуством увеличао концерт „Палета барока“.

Директорка Интернационалног уметничког студија Мирјана Војић захвалила се господину Мишчевићу на доласку, на прелепим радовима који су месец дана красили простор галерије и на слици под називом „Никола Тесла“ коју је поклонио богатој и значајној колекцији Студија, која се из године у годину увећава. Она му је пред концерт уручила Захвалницу и каталог са  press-clippingom са његове изложбе.

„Срећан сам што сам посетио Инернационални уметнички студио и Ваљево које као град за мене има специјално значење. Иако сам рођен у Кордуну, себе сматрам пола Кордунашем пола Шумадинцем. Често са својим пријатељима, међу којима је био и Љуба Поповић, разговарам о Ваљеву и драго ми је да сам вечерас овде са вама“, рекао је овом приликом осамдесетрогодишњи уметник Богдан Мишчевић.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.