ГУДАЧИ СРЕДЊОШКОЛЦИ ИЗВЕЛИ КОНЦЕРТ „ПАЛЕТА БАРОКА“ ГУДАЧИ СРЕДЊОШКОЛЦИ ИЗВЕЛИ КОНЦЕРТ „ПАЛЕТА БАРОКА“ У ГАЛЕРИЈИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНОГ УМЕТНИЧКОГ СТУДИЈА

Како звуче дела Јохана Себастијана Баха у извођењу овдашњих гудача средњошколаца, ваљевска публика имала је прилику да чује у галерији Интернационалног уметничког студија „Радован Трнавац Мића“ у оквиру концерта „Палета барока“, који је организован у сарадњи са Музичком школом „Живорад Грбић“.

Идеја о спајању музике Баха и уметност потекла је од професорке виолончела Данице Крунић, која у свом обраћању публици није крила импресије о галеријском простору Интернационалног уметничког студија.

„Инспирацију за овакав концерт у овом уметничком амбијенту добила сам пре четири године, када су моји ученици имали концерт у оквиру манифестације „Тешњарске вечери“. Тада сам добила идеју да они једног дана баш у овој галерији свирају Бахову музику. Ја иначе нисам из Ваљева и јако сам фасцинирана овим галеријским простором. Ти ученици су сада средњошколци и имају прилику да свирају Баха, кога је иначе јако тешко свирати напамет, јер је реч о изузетно комплексној музици“, казала је професорка виолончела Даница Крунић.

Специјално састављен репертоар са делима једног од највећих и најзначајнијих композитора свих времена Јохана Себастијана Баха, чије стваралаштво карактерише барокну музичку епоху, извели су ученици гудачких инструмената Средње музичке школе у Ваљеву: Тијана Павловић и Анђелина Николић (виолончело, I година СМШ у класи проф. Данице Крунић), Анђела Стојановић (виола, II година СМШ, у класи проф. Милене Мартинов Стојковић), Јован Муратовић (виола, III година СМШ, у класи проф. Милене Мартинов Стојковић), Ивана Урошевић (виолина, IV година СМШ у класи мр Снежане Стевановић), Јелисавета Савић (виола, IV година СМШ у класи проф. Милене Мартинов Стојковић) и Бојана Вујић (виолина, IV година СМШ у класи проф. Александре Миливојевић Јоцић).

Поред уметника Радована Трнавца Миће, идејног творца Интернационалног уметничког студија, коцерту „Палета барока“ присуствовао је и наш познати сликар Богдан Мишчевић, један од значајних представника српске фантастике, који више од пет деценије живи и ствара у Сједињеним Америчким Државама. Његова самостална изложба слика и цртежа, која је била отворена током јуна месеца у галерији Студија, изазвала је огромно интересовање целокупне српске културне јавности и медија. Господин Мишчевић је тада био спречен да дође на своју изложбу, али је обећао да ће првом приликом по доласку у Србију посетити Студио и Ваљево. Господин Мишчевић је одржао своје обећање и својим присуством увеличао концерт „Палета барока“.

Директорка Интернационалног уметничког студија Мирјана Војић захвалила се господину Мишчевићу на доласку, на прелепим радовима који су месец дана красили простор галерије и на слици под називом „Никола Тесла“ коју је поклонио богатој и значајној колекцији Студија, која се из године у годину увећава. Она му је пред концерт уручила Захвалницу и каталог са  press-clippingom са његове изложбе.

„Срећан сам што сам посетио Инернационални уметнички студио и Ваљево које као град за мене има специјално значење. Иако сам рођен у Кордуну, себе сматрам пола Кордунашем пола Шумадинцем. Често са својим пријатељима, међу којима је био и Љуба Поповић, разговарам о Ваљеву и драго ми је да сам вечерас овде са вама“, рекао је овом приликом осамдесетрогодишњи уметник Богдан Мишчевић.