Част да буде прва изложба у низу јубиларне излагачке сезоне, у години обележавања две деценије постојања и рада Интернационалног уметничког студија, припала је изложби “Време садашње” црногорског реномираног сликара и академика Драгана Караџића.

Пред публиком се нашло 18 радова средњег формата, рађених акриликом на платну, насталих у протекле три године, међу којима су и три дела насликана у 2017. години, која су премијерно изложена у Студију.

Акрилици сликара и академка Драгана Караџића, горостаса нежног ликовног израза, који на посебан начин пикторијално комуницира са публиком, одишу специфичним колоризмом, гушћи су и тежи од његових акварела, али пођеднако жаркији. Препознаје се његова истанчана дисиплина цртежа са темпераментним потезима у којој превласт односи плаветнило, што додатно изражава његову верност поднебљу Јадрана у којем живи и ствара. Хоризонти, обале, тло, облаци, кише, ројеви и годови, бразде и пукотине, сликовно писмо, светлост, знакови, трагови и ођеци природе само су неки од експресивних садржаја његових дела.

Према речима самог аутора, његови радови настали протеклих неколико година рађени су са сложеним скупом емоција, продубљене усамљености, са питањима ширим од форме и ликовности. Истовремено, рађала се потреба за прижељкиваним световима игре, сећања, заборава, неког оџвањања знакова, ођека, сете…

У уводном тексту за каталог који прати ову изложбу, новинар Будимир Будо Нововић, навео је следеће: „С обзиром да свему, а посебно својим сликама, прилази са људске стране, та околност ће доћи као мелем у данашњем манитом и разроком времену пуном подметања, неистина, бахатих дресера нуклеарних бојевих глава, Макијавелизма, плагијата и такозване контракултуре. Истовремено, изложена платна, која чине тек фрагмент из ауторовог богатог опуса, биће репрезентативан узорак „мајсторског писма“ због којег је одавно понео епитет једног од најаутентичнијих представника савременог југословенског сликарства“.

Изложбу је отворила директорка Студија Мирјана Војић која је истакла да је права част и задовољство што је премијера ове изложбе управо у простору галерије Интернационалног уметничког студија.

У музичком делу програма наступио је гудачки квартет „Принћипеса“, састављен од ученица Средње музичке школе „Живорад Грбић“, који је одсвирао градску игру „Боерка“ и Хендлову „Сарабанду“.