Првог дана јуна месеца у Студију је отворена самостална изложба слика и објеката под називом „Од маште до стварности и даље…“, мађарског уметника Ференца Маурича, који се поред ликовног стваралаштва успешно бави и поезијом. Пред публиком се нашло пет различитих опуса рађених оловком и акриликом на папиру и 12 објеката, насталих у периоду од 1992. до 2011. године.

Посматрајући дела Ференца Маурича, приметна је његова опседнутост линијама, њиховим компликованим распоредом и вештим проткивањима. Често те линије добијају контуре некаквих застрашујућих живих бића. Многе Мауричеве слике инспирисане су књижевним делима и мотивима, што аутор уопште и не крије.

Ликовни критичар Золтан Шебек у свом тексту „Скице душе“ примећује да су Мауричеве фигуре „тако нематеријалне да их светлост различитог интензитета, попут боје, скоро несметано пробија. Оно што заклања светлост, попут линије која понекад доконо таласа, нежно се врти, или чак грчевито ковитла, чешће је духовне него физичке природе“.

Ференц Маурич излагао је око 40 пута самостално, а био је учесник и великог број групних изложби у познатим галеријама Мађарске, Италије, Немачке, Словачке, Енглеске, Хрватске, Словеније, Румуније и Србије.

У музичком делу програма отврања изложбе наступио је гудачки квартет „Живорад Грбић“, у саставу: Јана Рашић – I виолина, Митар Јовановић – II виолина, Невена Лукић – виола и Катарина Марковић – виолончело. Ови млади и талентовани средњошколци представили су се „Мађарском игром“, немачког композитора Јоханеса Брамса и „Гудачким квартетом број 1“, први став , аустријског композитора Франца Шуберта. Публика је такође уживала у Капричовом „Концерту за соло флауту“, у изведби младе флаутискиње Јоване Којић, која је потом отпевала као сопран Шубертов „Дансагунг Ан Ден Бах“.