Седмо вече градске манифестације „Тешњарске вечери“ (четвртак, 7. август, 20ч), у Интернационалном уметничком студију „Радован Трнавац Мића“ свечано је отворена самостална изложба јапанског уметника Риучија Јахагија (Ryuichi Yahagi), што је уједно и премијерно презентовање његове уметности на европском континенту.
Реч је о свестраном уметнику, незваничном амбасадору културе свога народа, који је по дипломирању вајарства на јапанском Универзитету примењених уметности у Каназави одлучио да посети Мексико, и од те 1995. године тамо живи и ради као професор вајарства на Универзитету Веракруз.
На платнима великих формата, која су урађена током боравка у Ваљеву и Студију, аутор је представио како сам каже већ трасформисано цвеће. Захваљујући трансформацијама то не живо цвеће наставља да цвета и никада не вене. Управо је то урађено и са тканинама. Наиме, на изложби су презентоване и уникатне хаљине, такође са цветним мотивима, које је сам Јахаги дизајнирао протекле године.
Уметник се присутним посетиоцима обратио и поздравио их на српском језику, што је изазвало одушевљење и аплауз преко стотину посетилаца.
Свечано отварање увеличале су својим наступом две младе и талентоване Ваљевке: Наташа Весић, ученица Ваљевске гимназије и Музичке школе „Живорад Грбић“, која се успешно бави соло певањем и флаутискиња Ана Марија Бановић, студенткиња Факултета музичке уметности у Београду, док су чланице КУД „Ђердан“ специјално за ово вече носиле хаљине Риуичија Јахагија.