У оквиру традиционалне манифестације „Тешњарске вечери“, која је ове године прославила свој јубиларни 30. рођендан, у Интернационалном уметничком студију је 9. августа отворена изложба „Венецуела на платнима Валтера Де Леона“. Како и сам наслов поставке наслућује, љубитељи уметности имали су прилику да виде самосталну изложбу Валтера Де Леона, истакнутог венецуеланског уметника, који нам је на један својствен сликарски начин приказао очаравајуће пејзаже Венецуеле и приближио природне лепоте ове дивне јужноамеричке државе.

Користећи технику уље на платну, Валтер Де Леон нам је јасно поручио да је фигуративно сликарство његова пасија, као што је несумњива и његова опчињеност природним лепотама карипске државе Венецуеле, која одише контрастима у сваком погледу. На 22 уметничка дела, углавном средњег формата, препознаје се раскош венецуеланске природе, али и осећа моћна снага тропских пејзажа.

Признати венецуелански ликовни уметник, педагог, филозоф, теолог, музеолог, критичар, есејиста, песник и писац Орландо Кампос Р. истиче да се Валтер Де Леон својим радом обраћа љубитељима фигуративног сликарства, који имају прилично велике захтеве. Де Леоново дело, према његовим речима, одише сликарском наративном елоквенцијом и заводи мирном, суптилном елеганцијом и њему својственим уочљивим  нијансама.

Свечано отварање изложбе увеличали су својим присуством представници Амбасаде Боливарске Републике Венецуеле у Београду, а изложбу је отворио Први секретар амбасаде, господин Оскар Сулоага.

У музичком делу програма свечаног отврања изложбе наступили су чланови плесне групе „Венецуела“ и вокално-инструменталне групе који раде при Амбасади Венецуеле, а који су својим малим перформансом, традиционалним венецуеланским плесовимам и музичким нумерама успели да нам приближе део њихове прелепе земље.