Изложба „Белоруски ликовни уметници“ отворена је 31. маја 2012. година. Реч је о групном представљању 5 ликовних стваралаца, који чине оригиналан фрагмент разнолике слике савремене белоруске уметности: Викторија Иљина, Виктор Шилко, Ана Тикхонова, Владимир Кожух и Виктор Тикхонов.

Изложбу је званично отворио Њ.Е. господин Владимир Чушев, амбасадор Белорусије у Србији, рекавши између осталог следеће: „Уверен сам да ће данашња манифестација постати још један корак у развоју белоруско-српских веза и омогућити вам да будете у додиру са балоруском културом која у извесној мери одражава душу и менталитет нашег древног словенског народа. У Белорусији су се увек са поштовањем и топлином односили према српском народу, познатом по својој храбрости и марљивости, древној историји и веома богатој културној традицији. Духовне и културне везе наших народа које су се историјски формирале, наше православно јединство и међуљудски контакти, представљају поуздану основу за даљи развој сарадње између Белорусије и Србије“. Том приликом амбасадор Чушев уручио је Диплому aмбасаде Белорусије у Србији којом се награђује Интернационлани уметнички студио „Радован Трнавац Мића“ за активну сарадњу и представљање савремене белоруске ликовне уметности.

У делима белоруских аутора ове изложбе примећује се познавање модерне и постмодерне, што говори о томе, да су се ови уметници активно укључили у токове светског ликовног стваралаштва, користећи европско искуство обојено оригиналним националним компонентама.

Спокојно посматрање живота града Викоторије Иљине просто задивљује. Помоћу правилно изабраног колорита и прецизног цртежа, она ствара изванредно хармоничне просторне ритмове, постижући виртуозну и прецизну графичку обраду детаља, како кућа и дрвећа, тако и људи који шетају улицом.

Ана Тихонова је најблиставији представник белоруске школе графике. Детаљно руковање различитим техникама бакрореза омогућава јој да нађе адекватна композициона решења.

Виктор Шилко наставља традицију руске авангарде, која је настала 20-тих година прошлог века у његовом родном Витебску. Виртуозно манипулише тачкама у боји разних величина, стварајући магичну атмосферу и позивајући гледаоца да учествује у тој игри, трудећи се да пробуди његову фантазију.

Сликарство Владимира Кожуха обојено је емоцијама. У његовом стваралаштву последњих година доминантна је лирска линија. У њему се види живописна подлога испуњена изванредним женским ликовима.

Виктор Тихонов је пре 2 године излагао самостално у Интернационалном уметничком студију. У оквиру ове групне изложбе представио је свој нови циклус зимских пејзажа Белорусије.

Током свечаног отварања посетиоци су имали прилику да чују камерни ансамбл кога чине ученици Средње музичке школе: Ђорђе Јовановић – I виолина, Елжбиета Чуба – II виолина, Тамара Дамњановић – виола и Нађа Петровић – виолончело. Овај гудачки квартет у класи професорке Александре Миливојевић, представио се делом „Квартет у д-дуру“ композитора Карла Штамица. Такође су наступиле две младе виолончелисткиње сестре Нађа и Нина Петровић, ученице III године Средње музичке школе „Живорад Грбић” у класи професорке Александре Миливојевић, које су одсвирале Кумеров „Дуо за виолончела“ у г-дуру.