Изложба под називом „Савремена бугарска графика“ свечано је отворена  8 јуна и трајала је месец дана. Стваралаштво графичке сцене Бугарске приказало је 20 бугарских уметника, који су својих 40 радова специјално припремили за изложбу у Студију у Ваљеву. Реч је о делима насталим коришћењем различитих техника: литогафије, суве игле, гравуре, акватинте, дигиталне штампе.

Кустоси, уједно и једни од аутора изложбе, проферсори Десислава Христова и Свилен Стефанов, између осталог истичу да неки од уметника – учесника поставке, никада пре нису радили на пољу графичке уметности, па се из тог разлога изложба претвара у неочекивану провокацију. Чињенице да припадају различитим генерацијама, као и да користе разнолике личне стратегије, раслојавају ову изложбу на много нивоа и производе изненађујуће резултате, чак и за саме кустосе.

У програму свечаности отварања учествовали су ученици 3. разреда Средње музичке школе „Живорад Грбић“. Дуо виолина у саставу Јелене Вићентијевић и Јоване Лукић одсвирао је „Канон сонату“ од Георга Филипа Телемана. Публици су се представили и Љубица Милутиновић – флаута и Страхиња Стефановић – кларинет, који су у дуету одсвирали Штамицов „Први став дувачког дуета“. На крају су посетиоци чули трио хармоника кога чине Белушевић Немања, Митровић Иван и Васић Драган, а који су за ову прилику одсвирали „Полку“ од Беџиха Сметане.