ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ПУБЛИКЕ ЗА СТВАРАЛАШТВО НАЈМЛАЂИХ

У склопу прославе Дана Града, синоћ је у Интернаионалном уметничком студију отворена изложба „Дечја уметност“. На овој групној изложба представљени су селектовани радови ученика свих градских основних школа од V до VIII разреда, које су одабрали њихови професори ликовне културе. Поставка броји 43 дечја рада, при чему је из сваке школе изложено по 6 радова, изузев ОШ „Нада Пурић“ која се представила са 7 цртежа, јер је у изложбу укључен и рад Одељења ученика са посебним потребама ове школе.

Пред ђацима основцима била је слободна тема, као и техника по избору, тако да ову изложбу, која промовише даровите ученике нашег града, одликују радови различитих предмета интересовања, идеја и запажања, са израженим јаким и веселим бојама, баш каква је и дечја машта.

Директорка Интернационалног уметничког студија Мирјана Војић прогласила је најуспешније ауторе, доделила им дипломе и уручила награде које је обезбедило предузеће „Босис“. Жири у саставу професора ликовне културе: Добрила Марковић, Жељко Виторовић, Мирјана Лукић, Тамара Пантић, Милица Пантић и Драган Мандић, гласао је за своје фаворите и одабрао 4 најуспешнија излагача који су имали исти број гласова.

Најуспешнијим ауторима овогодишње изложбе „Дечја уметност“ проглашени су Милица Гајић (8-1, ОШ „Десанка Максимовић“), Јана Тоскић, 7-1 (ОШ „Нада Пурић“), Тијана Тодорчевић (7-3, ОШ „Нада Пурић“) и Анастасија Јовић (6-4, ОШ „Милован Глишић“). Интернационални уметнички студио одлучио је да специјалну награду додели и ученицима одељења са посебним потребама ОШ „Нада Пурић“ за њихов рад „Ватромет“.

Обраћајући се у име Града, члан Градског већа задужен за питања културе Дејан Богојевић рекао је да ово јако значајна изложба и најлепши сегмент програма овогодишње прославе Дана Града, јер у оквиру „Дечје уметности“ имамо комплетну подршку стваралаштву најмлађих, али и подстрек за њихов даљи рад.

Интернационални уметнички студио наставиће да кроз „Дечју уметност“ промовише младе будуће уметнике и пружи им велику подршку да и даље наставе да сликају и стварају, јер стварати уметност и уживати у њој изузетно важно је за развој целокупне личности сваког детета. Стварајући уметност, деца између осталог граде самопоштовање, јер имају прилику да искажу шта мисле и осећају.

У склопу музичког дела програма свечаног отварања изложбе „Дечја уметност“ наступили су Гудачки оркестар Основне музичке школе „Живорад Грбић”, у клавирској пратњи Тијане Маџаревић, под диригентском палицом мр Снежане Стевановић и квартет флаута „Коло“ који ради под руководством професорке Слободанке Васиљевић Љујић.

Изложба ће бити отворена до 14. априла 2018. године.