„ДЕЧЈА УМЕТНОСТ“ ПОДРШКА И ПОДСТРЕК
МЛАДИМ БУДУЋИМ УМЕТНИЦИМА

У оквиру обележавања Дана града Ваљева, у Интернационалном уметничком студију „Радован Трнавац Мића“ свечано је отворена изложба „Дечја уметност“. Н изложби су представљени најбољи радови ученика од V до VIII разреда основних школа са територије Града Ваљева, а по избору њихових наставника и професора Ликовне културе.

Поставка броји 48 селектованих радова, чији су аутори ученици из 16 основних школа са тереиторије Града Ваљева које су се одазвале позиву да учествују у изложби „Дечја уметност“. Поред  радова ученика из свих 7 градских школа, на овогодишњу изложбу уврштени су и радови основаца из 9 сеоских школа, тачније из Бранковине, Ваљевске Каменице, Диваца, Драчића, Доњих Лесковица, Попучака, Поћуте, Причевића и Става. Из сваке школе изложено је по 3 рада на основу селекције коју су вршили наставници и професори Ликовне културе у школама. Пред ученицима је била слободна тема, као и техника по избору, тако да ову изложбу одликују радови различитих предмета интересовања, идеја и запажања, веселих боја, каква је уосталом и дечја машта.

Отварајући изложбу, директорка Интернационалног уметничког студија Мирјана Војић истакла је да је „Дечја уметност“ велика подршка и подстрек младим будућим уметницима да наставе да се исказују кроз свој ликовни рад и да у њему уживају, јер је то итекако важно у развоју целокупне личности сваког детета. У име Интернационалног уметничког студија она је свим ученицима излагачима доделила захвалнице за учешће у овогодишњој изложби, са жељом да и даље наставе да стварају и уживају у детињству. Поред тога, представницима школа додељени су постери, који су специјално штампани за ову прилику, као подсетник на дивну сарадњу која ће сигурно бити настављена.

У име Града Ваљева, градоначелника, Градског већа и у своје име, присутне је поздравио Дејан Богојевић, члан Градског већа за питања културе, рекавши да изложбу „Дечја уметност“ сматра једном од важнијих садржаја прославе Дана града, јер представља конкретну промоцију и подстицај стваралаштву деце, што је неопходно за њихов даљи развој.

„Видим различите ликовне приступе, широк спектар тема, необуздану машту, јасне поруке и дечју раздраганост. Овом приликом желим да се захвалим свим излагачима – деци, њиховим професорима и Интернационалном уметничком студију „Радован Трнавац Мића“. На крају младе уметнике желим да подсетим на речи Пабла Пикаса „Свако дете је уметник. Проблем је остати уметник након одрастања“. Верујем да за вас то неће бити проблем“, рекао је Дејан Богојевић обраћајући се бројним посетиоцима у галерији Интернационалног уметничког студија.

У музичком делу програма свечаности отварања изложбе наступили су ученици Музичке школе „Живорад Грбић“. Својим мизицирањем представио се Гудачки ансамбл „Ла кампанела“, кога чине најмлађи ученици ваљевске Музичке школе. Публика је имала прилику да ужива и у извођењу Гудачког оркестра Основне музичке школе, под диригентским вођством мр Снежане Стевановић и у клавирској пратњи Тијане Маџаревић.