У Интернационалном уметничком студију „Радован Трнавац Мића“ свечано је отворена изложба „Дечја уметност“. Традиционална изложба дечјих ликовних радова организвана је у оквиру обележавања Дана града Ваљева, а у сарадњи са свим основним школама  ваљевског краја.

Ученицима чији су радови изложени свечано су уручене Захвалнице Интернационалног уметнићког студија „Радован Трнавац Мића“ за учешће на изложби „Дечја уметност 2022“.

У оквиру изложбе представљени су најбољи радови ученика од V до VIII разреда свих седам градских и осам сеоских школа (Бранковина, Ваљевска Каменица, Дивци, Драчић, Доње Лесковице, Попучке, Поћута и Ставе). Поставка броји 45 ликовних радова, при чему је из сваке школе изложено по 3 рада према избору наставника и професора Ликовне културе.

Директорка Интернационалног уметничког студија Мирјана Војић захвалила се свим школама што су се одазвале позиву за учешће у овој изложби и што су послали своје најбоље радове.

„Имамо прилику да видимо и уживамо у радовима ученика свих 15 школа са подручја града Ваљева. Драго нам је што сте се окупили у овако великом броју и што су са нама и деца изагачи. Изложба ће бити отворена у наредних месец дана. Осим што ћемо свим излагачима доделити Захвалнице, свака школа добиће на поклон и постер који смо штампали за ову изложбу, као успомену на ово наше лепо дружење“, казала је Мирјана Војић.

Пред ученицима је била слободна тема за коју су користили технику по свом избору. На цртежима доминирају веселе боје, а од „жанрова“ су углавном заступљени портрети, пејзажи, мртва природа и анималистички мотиви.

Емилија Лекић, ученица V разреда ОШ „Сестре Илић“ нацртала је аутопортрет Ван Гога.

„Аутопортрет Ван Гога ми је баш запао за око када смо у школи гледали његова дела. Користила сам само оловку. Знам да је његов портрет био у боји, али је слика на којој сам видела ово дело била црно-бела и то ми се баш свидело. Хтела сам да испробам нешто ново. Наставница ми је рекла да сам талентована и вешта у цртању и да ће мој рад бити на изложби. То је једно ново искуство за мене. Волим иначе Ликовно као предмет, јер једино ту могу да искажем себе“. 

Марија Туфегџић, ученица VIII ОШ „Владика Николај Велимировић“ нацртала је гуштера камелеона техником акварел.

„Пошто јако волим биологију, повезала сам тај предмет са цртањем. Циљ није био да се држим једне боје, желела сам што више боја да укључим у рад, што се види на самом цртежу. Част ми је што сам део изложбе. Драго ми је што је наставница препознала мој труд и што јој се допало како сам све уклопила. Баш волим Ликовно као предмет, јер могу да обрадим широк спектар разних тема“.

Искри Ђуровић, ученици VI разреда Прве основне школе, инспирација за рад била је уметница Фрида Кало и њен спектар боја.

„Имали смо задатак из Ликовног да нацртамо радове познатих уметника. Ја сам одабала аутопортрет Фриде Кало. Нацртала сам прво воденим бојама светлије тонове, па сам онда тамнијим бојама радила сенке. За мене је ово био изазов и поносна сам што је мој рад уврштен у изложбу. Ликовно ми је иначе омиљени предмет и своје слободно време користим управо за цртање и уживам у томе“.

Организовањем изложбе „Дечја уметност“, Интернационални уметнички студио од  2002. године даје велику подршку младим будућим уметницима да наставе да се исказују кроз свој ликовни рад и да у њему уживају, јер је то итекако важно у развоју целокупне личности сваког детета.