Изложба под називом „Поетика Медитерана“, познатог црногорског ликовног уметника Луке Берберовића, који припада елитној групи афирмисаних стваралаца старије генерације, не само Црне Горе, већ и бивше СФРЈ, свечано је отворена 8. јуна 2010. године у 19 часова.

Изложбу је отворио господин Мирко Мркић Острошки, који је један од пријатеља и бивших ученика Луке Берберовића. Он је у свом говору на отварању између осталог рекао да је Лука био професор и Миће Трнавца и да су стога њих двојица, као бивши дјаци великог уметника, одлучили да му учине мали знак пажње и у Ваљеву му приреде изложбу.

Делећи и још увек испуњавајућу судбину новије историје уметности, Лука Берберовић и даље трага за мистеријама светлости и боје. Од како је крочио на ликовну сцену, предано истрајава у својој љубави према сликарству, али и данас сасвим реткој врсти уметничког поштења.

Берберовић је рођен 1934. године у Морињу, Бока Которска. Дипломирао је сликарство 1958. године на београдској Академију за примењену уметност. Имао је преко четрдесет самосталних и учествовао је на бројним колективним изложбама у земљи и иностранству. Дуги низ година бавио се педагошким радом. Био је професор у чувеној Уметничкој школи у Херцег Новом и предавао је сликарство на Педагошкој академији у Никшићу. Члан је Удружења ликовних уметника Црне Горе пуних 50 година. Добитник је више престижних награда за ликовно стваралаштво.

Ваљевска и српска публика имала је прилику да ужива у Берберовићевом опусу сачињеном од 17 уља на платну великих формата, у којима се одмах препознаје његова цртачка врлина. На његовим сликама доминирају људске фигуре и често су присутне ведуте, типичне за медитеранско поднебље. Зато није случајно одабран и назив ове изложбе „Поетика Медитерана“, јер Лука Берберовић, својим сликама, заправо пева Медитерану!

Посетиоци су имали прилику да уживају у малом музичком перфорамансу ученика ниже и средње Музичке школе „Живорад Грбић“. Квартет виолина у саставу основаца Јане Рашић, Галине Ђорђевић, Ђорђа и Митра Јовановића, а у класи Мр виолине Сузане Радовановић-Перић, представио се Моцартовим „Менуетом“ из „Мале ноћне музике“ и „Малом серенадом“ од Препрека. А, флаутисткиње Мина Радић и Радица Ђедовић, ученице III године средње Музичке школе у класи проферсорке Невене Николић, одсврале су за ову прилику Кванцов дует бр. 3.