У четвртак 16. септембра у 19 часова, у Центру за културу „Вук Караџић“ Лозница, у простору Сталне поставке слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић, отворена je изложба уметничких дела из колекције Интернационалног уметничког студија „Радован Трнавац Мића“.

Публика ће моћи да ужива у 14 радова великог и средњег формата уметника из Мексика (Херардо Варгас Фриас и Едгар Кано Лопез), Јужноафричке Републике (Мандла Годфри Мађадибоду и Ендру Дандени Нлангвини), Француске (Сабрина Сабег), Енглеске (Џефри Пар и Мајкл Волтон), Македоније (Ангел Гавровски), Америке (Винсент Инкониглиос), Белорусије (Виктор Тихонов и Виктор Шилко), Пољске (Виеслав Јанаш), Јужне Кореје (Сон Ча Рјонг) и Русије (Александар Жернокљујев).

Изложбу је отворио наш светски познати и признати академски уметник, Радован Трнавац Мића, а посетиоци ће моћи да је виде наредних месец дана.

Изложба је отворена у оквиру најстарије и најмасовније манифестације у Србији, 88. Вуковог сабора кога организују Центру за културу „Вук Караџић“ Лозница и град Лозница. Сваки Вуков сабор треба да, сећањем на Вукову личност и дело, шири просветитељске идеје, негује и чува језик и народну баштину, подстиче развој књижевности и народног стваралаштва. Овогодишњи Вуков сабор у знаку је јубилеја – 60 година од доделе Нобелове награде Иви Андрићу. Стога овогодишњи Вуков сабор треба да повеже Вуково стваралаштво и рад највећег српског писца, хуманисте, дипломате, али пре свега човека који је своје поверење поклонио речима, Иве Андрића. Вук Караџић и Иво Андрић симболи су српског језика и писма, те стога и бастиони који предано чувају српски национални идентитет.

Зато нам је посебна част и задовољство да је управо наша институција изабрана да буде део овогодишње манифестације.

фотографија „Александар Стојановић“

Каталог у електронској форми можете погледати ОВДЕ.