УМЕТНОСТ ЈЕ СТВАРНОСТ КОЈА УЛЕПШАВА САДАШЊОСТ

Успешних 20 година постојања Интернационалног уметничког студија

          Уметност, као најпрефињенији вид духовне делатности, посредством универзалног уметничког језика, разумљивог на целој планети, има могућност да успостави комуникацију са свим народима света. У време национализма, шовинизма, антисеминизма и свих осталих узрочника који раздвајају народе, данас, више него икад раније, потребно је успоставити ту комуникацију.

            Управо из тих разлога, град Ваљево је 1997. године основао Интернационални уметнички студио „Радован Трнавац Мића” који попут, на стотине сличних уметничких институција широм света, жели да својим постојањем допринесе идеји спајања народа, различитих култура.

            Уметнички савет Интернационалног уметничког студија „Радован Трнавац Мића”, састављен  од угледних људи из области културе, позива реномиране уметнике из целог света да буду гости Студија, а приликом одабирања, води се искључиво рачуна о уметничким вредностима уметника.

Од дана оснивања, септембра 1997. године до данас, у Интернационалном уметничком студију излагало је преко 300 уметника из различитих земаља, а како 2012. године,  рекоше белоруске новине и теелевизија: „Интернационални уметнички студио је излагао уметнике са свих континената, изузев са Антарктика“. Студио је угостио уметнике из САД, Русије, Украјине, Белорусије, Пољске, Грчке, Кубе, Перуа, Енглеске, Немачке, Швајцарске, Мексика, Јапана, Јужне Кореје, Словачке, Турске, Македоније, Републике Српске, Црне Горе, Аустралије, Јужноафричке Републике, Бугарске, Мађарске, Венецуеле и других земаља, који су Студију оставили на поклон  227 репрезентативних уметничких дела, која данас чине једну од најзначајнијих  колекција интернационалне уметности с краја XX и почетка XXI века на Балкану. Ова дела остају у склопу културно-уметничке баштине Србије.

            У свом раду, Интернационални уметнички студио сарађује са другим сличним институцијама широм света, као и са министарствима културе и амбасадама других земаља, а за две деценије постојања забележио је успешну сарадњу са посленицима културе бројних земаља као што су Пољска, Македонија, Немачка, Јужноафричка Република, Енглеска, Куба, Перу, Турска, Белорусија, Аустралија, Венецуела и друге земље.

            Студио је активан 365 дана у години, јер кад нема гостију, тада излаже уметничка дела из своје колекције. Поред тога Студио редовно учествује у прослави Дана града, Ноћи музеја, Културном лету, Тешњарским вечерима и другим манифестацијама у граду и шире. У сарадњи са основним и средњим школама организују се посете новим изложбама и изложбама из колекције Студија, а са Ликовним атељеом Центра за културу организују се радионице у простору наше галерије. Студио такође велику пажњу поклања и хуманитарном раду и организује хуманитарне акције.

Интернационални уметнички студио сарађује и са галеријама и музејима широм Србије, излажући у њима уметничка дела из своје колекције, или се, након затварања изложбе у Ваљеву, многе изложбе селе у галеријске просторе других градова.

            За своје активности и изложбе у 1998. години Интернационални уметнички студио добио је награду РТС-а за Културни догађај године.

            У мају 2012. године Интернационални уметнички студио „Радован Трнавац Мића“ добио је захвалницу Амбасаде Белорусије за активну сарадњу и представљање савремене белоруске уметности у Србији и успостављање међуљудских односа међу добрим народима широм света, посредством уметности.

            Новембра 2015. године Студио је од Културно-просветне заједнице Србије добио Повељу за изузетан допринос  развоју ликовног стваралаштва и културе.