Интернационални уметнички студио „Радован Трнавац Мића“ започео је овогодишњу излагачку сезону изложбом под називом „Велики формати“. Поставку чини 8 уметничких дела великих формата из вредне и значајне колекције Интернационаног уметничког студија, коју чине поклон радови уметника који су до сада излагали у Галерији Студија.

            Пред публиком су дела Алвара Гонзалеса Хидалга (Куба), Малгоржате Черник (Пољска), Маре Даугавијете (Русија), Вијеслава Јанаша (Пољска), Лијане Мелисаратоу (Грчка), Петроса Каристиноса (Грчка), Мајка Волтона (Енглеска) и Сабрине Сабег (Француска).

            Околности које нам је наметнула пандемија изазвана корона вирусом утицале су  на промену, чак и прекид рада галерија широм земље и света, па и наше установе. Али оно што није успело да се промени је човекова жеља и потреба за уметничким стваралаштвом. Кад није могла да буде доступа у класичним изложбеним просторима, уметност се преселила на улице, у природу, на „онлине“. Изложбом „Велики формати“, отварамо врата галерије Интернациналног уметничког студија за старе и нове посетиоце и све оне којима недостаје контакт „лицем у лице“ са уметничким делом. Наравно, број посетилаца у истом тренутку у Галерији мора бити ограничен уз поштовање свих мера заштите. Радно време је сваким радним даном, осим понедљеком, у периоду од 11 до 19 часова.

            „На изложби „Велики формати“ представљен је мали део вредне и значајне колекције Интернационалног уметничког студија „Радован Трнавац Мића“ која припада културноj баштини Србије. Захваљујући мудрим људима града Ваљева, зграда старог пијачног кантара, која по свом архитектонском решењу има обележја српске архитектуре са краја 19. века, претворена је у Интернационални уметнички студио. Студио је до сада угостио преко 350 значајних уметника из бројних земаља са шест континената, који су Галерији  оставили на поклон 243 уметничка дела. Из тог разлога Интернационални уметнички студио „Радован Трнавац Мића“ налази се на многим сајтовима широм света, на којима су наш град и наша земља представљени на најлепши начин.

            У овом тренутку сви ми желимо да ова ситуација са пандемијом прође што пре, како бисмо наставили са нормалним радом, новим изложбама и дружењима са гостима уметницима, публиком, медијима… Надамо се да ће се то брзо и десити, каже поводом прве поставке у новој излагачкој сезони директорка Мирјана Војић.

            Изложба „Велики формати“ биће отворена месец дана.